keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Mitä erinomaisinta uutta vuotta 2011

Nyt meitä asuntolainallisia hemmotellaan. Vuosi 2011 tulee olemaan huippuvuosi kaikille, jotka kuukausittain tunnollisesti omaa asuntolainaansa maksavat takaisin. Euribor, johon hieman yli puolet asuntolainoista tätä nykyä on sidottu, on ollut ennätysalhaalla jo muutaman vuoden. Tämä on ylikuumentanut sairaalloisesti asuntomarkkinoita, ja nostanut neliöhintoja tuntuvasti, mutta samalla suonut uusille lainanottajille ennätyshalvat asuntolainat. Pankit myyvätkin asuntolainaa tappiolla, varsinkin kun pankit harjoittivat veristä kilpailua marginaaleista, jotka painoivat pankkien voittoa asuntolainoista nollaan tai miinuksen puolelle. Asuntolainaa maksavia on hemmoteltu myös poikkeuksellisen suuren inflaatiokoron myötä, sillä lokakuussa vuosi-inflaatio kasvoi yli kolmen prosentin, joka yhdistetty ennätysalhaiseen euriboriin tarkoitti sitä, että asuntolainat menivät negatiiviselle reaalikorolle. Ne, joilla lainat on sidottu 3 kuukauden euriboriin, pääsevätkin nauttimaan tästä ainutlaatuisesta tilanteesta jo kohta. Muut joutuvat odottamaan vielä muutaman kuukauden. Joka tapauksessa tämän hyvin erikoisen tilanteen arveltu kestävän jopa vuoden 2012 loppuun saakka.
Nyt onkin siis aika harkita asuntolainan ottoa, ja niillä joilla sitä jo on, voivatkin löysäillä, ja käydä pankissa neuvottelemassa pienemmistä kuukausilyhennyseristä, ainakin vuoden 2011 loppuun saakka.

2 kommenttia:

  1. Okei. Jos lainat on yhden kuukauden euriborissa lainat, niin tästä ilosta pääsee nauttimaan siis melkein heti.

    Miksi pitäisi neuvotella pienempi kuukausilyhennyserä? Onko ideana sijoittaa käteen jäävä raha muualle vai toimiiko ajatusmalli vain jättämällä ylijäävä raha tilille?

    VastaaPoista
  2. Jes, ehdottomasti oikeaan aikaan napattiin laina, inflaatio syö ainakin meidän korot pois :)

    VastaaPoista