maanantai 22. huhtikuuta 2019

Säästöä vaateostoksilla - älä hae kulutusluottoa

Pukeutumiseen voi periaatteessa upottaa loputtomasti rahaa, tarjolla on niin hintavia vaatteita ja asusteita, että samalla rahalla saisi hankittua vaikka mukavan auton. Jos mieluummin käytät rahasi muuhun kuin vaatekaapin sisältöön, kannattaa lähteä liikkeelle oman elämäntavan miettimisestä. Tarvitsetko sen sadannen bileasun vai lämpimät kengät koiranulkoilutukseen? Seuraile myös pukeutumisen solmukohtia: onko kaapissasi neljä samantapaista harmaata neuletta, mutta ei yksiäkään ehjiä sukkia? Jos olet jatkuvasti hukassa pukeutumisesi kanssa, voit myös kuvitella elämäsi elokuvaksi ja miettiä, miten puvustaisit sen.

Markkinointi ja muotiteollisuus virittää meille jatkuvasti ostoansoja, jossain on aina alennusmyynti tai uutuudet ja vaatevarastoa pitää ”päivittää” kevääseen, syksyyn ja jokaiseen edessä häämöttävään sesonkiin. Ja sitten vaateostoksia pitää rahoittaa luottokorteilla tai lainalla....



Seuraamalla tätä loputonta latua päädyt käyttämään roimasti rahaa vaatteisiin, joita et käytä juuri ollenkaan ja jotka pitää taas pian ”päivittää” seuraaviin. Kaupoista on myös taidokkaasti rakennettu ostosparatiiseja, joissa kaikki taustamusiikkia myöden johdattelee avaamaan lompakon. Pysy siis lujana ja osta vain etukäteen päättämäsi vaatekappale.

Trendien nopeat liikkeet kannattaa muutenkin jättää omaan arvoonsa ja miettiä tarkasti, mitä tarvitsee ja millaista vaatetta tulee käytettyä omassa arjessa. Kun päätyy sovituskoppiin tällaisen ehdokkaan kanssa, on syytä todella miettiä, tuoko vaate vartalon parhaat puolet esiin ja sopiiko väri sinulle. Entä sopiiko vaate minkään aiemmin omistamasi kanssa yhteen?

Hieman kulahtaneen sanonnan mukaan köyhän ei kannata ostaa halpaa. Se on osaksi totta, kuitenkin vaikkapa neuleet ja sukat tuotetaan nykyään koneellisesti ja jälki on hyvää myös edullisemmassa hintaluokassa. Isompia laatueroja on kengissä, kovin halvalla ei kerta kaikkiaan pysty tuottamaan hyvää jalkinetta laadukkaista materiaaleista. Perus T-paitaan lätkäisty kallis merkki ei toisaalta ole mikään laadun tae. Tutustu materiaaliin ja heivaa ainakin kaikki akryylia sisältävät viritykset heti pois silmistä. Keinokuidut, kuten polyester tai elastaani eivät aina ole huono juttu, ne myös lisäävät kankaan joustoa ja kulutuksen kestävyyttä ja keveyttä.

Kirpputorit ovat ratkaisu vaatepulmiin, jos aikaa on todella käytettäväksi etsintään. Sielläkään ei säästöä synnyt, jos tulee haalittua ostoskassin täydeltä sitä ja tätä löytöä. Suurin osa vaatteista päätyy hyväntekeväisyyteen, koska käyttäjä on lihonut, tarkista siis, onko saumat venyneet, kun vaatetta on vielä yritetty väkisin repiä ylle. Toinen ikävä syy tuupata vaate hyväntekeväisyyslaatikkoon on tahriintuminen, tarkista siis hyvässä valossa, onko vaate likainen. Kannattaa myös suosia niitä kirppislöytöjä, jotka kestävät reippaan vesipesun ainakin 40 asteen lämmössä ja kunnon silityksen, silloin voit olla varma myös hygieniasta.

Vaatevuokraamoja tulee koko ajan lisää. Perinteisesti ne ovat palvelleet miesten juhlavaatetarpeita, mutta uuden tyyppisistä vaatevuokraamoista löytyy huippumerkkejä ja trendikkäitä vetimiä myös naisille, ikävä kyllä lähinnä pienessä kokoluokassa.

Pitkäjänteisesti pukeutuu hyvin, mutta edullisesti kun kokoaa kärsivällisesti yhteensopivan ja omassa arjessa toimivan peruspuvuston ja hoitaa vaatteita pesuohjeen mukaisesti. Silloin tällöin on ihan sallittua myös vähän hömpsähtää johonkin hauskaan trendiin, liian tiukka pipo vie ilon pukeutumisesta. Hyvällä hoidolla ja säilytyksellä hyvää materiaalia oleva halpisvaatekin voi olla vaatekaapin luottopakki monia vuosia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti